У березні 2009 року Завод яєчних продуктів "Овостар" після встановлення "гарячих кімнат" успішно розпочав виробництво ще одного інноваційного для українського ринку продукту – знецукреного яєчного білку (альбуміну). Що ж це за продукт і чому він так необхідний вітчизняній харчовій галузі?

Технологічний екскурс.Наявність глюкози у сухому яєчному білку сприяє процесу окислення, що при зберіганні цього продукту призводить до потемніння та появи гіркого присмаку. Для того, щоб уникнути цих негативних проявів, у процесі виготовлення альбуміну у білок додаються дріжджі. На наступному етапі зв’язана дріжджами глюкоза відділяється в процесі сепарації. Таким чином, виходить чистий білок, що потім проходить процес сушіння. Але щоб білок не втратив свої властивості його не можна пастеризувати при високих температурах. Тому процес пастеризації заміняється на період "дозрівання" в "гарячих кімнатах" (великих термостатах).

Альбумін буває двох видів: гелеутворюючий (споживається для виробництва "крабових паличок") та піноутворюючий (кондитерський). Який з цих двох видів альбуміну утвориться з одного й того ж самого сухого білку залежить від температури, вологості та інших умов, в яких по декілька тижнів після сушіння "дозріває" він у тих самих "гарячих кімнатах".

Актуальність продукту. На сьогоднішній день виробництво альбуміну в Україні знаходиться на стадії формування, хоча попит на сухий білок постійно збільшується з боку вітчизняної кондитерської галузі. Але за умов дефіциту якісного вітчизняного аналогу, українські кондитери використовують імпортний альбумін. Досить лише зауважити, що в обсязі яєчних продуктів, що імпортуються в Україну, частка альбуміну складає 73%. З огляду на світову фінансову кризу, більшості країн Європи та Америки переходять на внутрішні поставки сировини та матеріалів, щоб не залежати від економіки інших країн та курсів валют. Українські компанії, які використовують імпортний альбумін, теж несуть збитки через постійні курсові коливання. Завдяки ж тому, що завод "Овостар" налагодив виробництво якісного знецукреного білку, уже весною цього року більшість з них зможуть уникнути цих проблем, використовуючи альбумін вітчизняного виробництва.